Vad vi kan lära oss av elitidrottare – del 2

Mentalt

“It´s a mental game”.
Det brukar jag ofta säga till mina klienter.
För i slutändan är det väldigt ofta det mentala det hänger på.

Om du ska börja träna eller om du vill uppnå ett specifikt mål med din träning, så är din inställning och din tro på dig själv en avgörande del för att du ska lyckas göra förändringen.
För elitdrottare är deras tro på dem själva den absolut största källan de kan få energi ifrån. Utan en tro på dig själv och en tro på att du kan nå dina mål, så kommer tvivel ta över och hindra dig från att nå ditt mål.

“Don´t think, feel” – Bruce Lee

De bästa atleterna har en förmåga att koppla bort tankarna och låta kroppen göra det som kommer naturligt. Det brukar vara extra tydligt i sporter som golf eller höjdhopp. Man kan riktigt se på atleterna om de börjar tänka för mycket och tvivla på sig själv. Istället för att bara låta kroppen göra det den har övat på så många gånger.
Att släppa tankarna och vara i nuet är något vi alla kan träna upp, och ett väldigt bra tillfälle att göra det är just när man tränar. Istället för att fokusera på vad andra har för vikt eller hur andra utför övningar, så har man sitt fokus på sig själv, sin känsla inombords, hur det känns att lyfta vikterna. Testa! Det kommer upplevas som att du har superkrafter.

En annan sak som vi kan lära oss av det bästa idrottarnas mentala inställning är att de vet att misslyckande är en del i att uppnå målet. Jag tar ofta exemplet då man ska lära sig cykla. Hittills har jag aldrig hört någon som sätter sig på en cykel och kan cykla direkt. Det brukar istället innebära massor med övning och en hel del krascher och skrubbsår innan det börjar gå av sig själv. Så är det när man sätter upp ett mål som aldrig har uppnått tidigare. Det är massor med saker man ska lära sig på vägen, och det kan bli en del krascher också. Men allt eftersom börjar det gå lättare och lättare.
Den här rädslan för att misslyckas tror jag är det som håller tillbaka flest människor från att göra positiva förändringar i sitt liv.

Allt det här handlar egentligen om de tankar vi tidigare har tänkt. Vi är ju ett resultat av vad vi har tänkt tidigare i livet. Det är aldrig för sent att ändra sina tankar, sin inställning, sin tro på sig själv. De tankar vi väljer idag kommer forma personen som vi är imorgon.

När skulle du gynnas av att tänka annorlunda än nu?

Har du satt upp något mål?

Hur känns dina superkrafter?

/Coach Simon Wärja

DEL 1 HITTAR DU HÄR.

 

Fler nyheter

Skrivet fredag, 23 mars, 2018