Tålamod är en dygd

Citat som jag begrundar:

Tålamod är en dygd, och jag lär mig tålamod. Det är en tuff lektion. – Elon Musk

Ni har hört mig säga tidigare att tid är kraftfullt. Att göra något litet under väldigt lång tid ger ofta mycket större effekt än att göra något intensivt under kort tid.

Cliff Young var en potatisbonde från Australien som gjorde något spektakulärt vid 61 års ålder. Han sprang ett lopp som är 87 mil långt. Och vann! Och inte bara det. Han vann med 10 timmar över tvåan!
Taktiken för det här loppet var att springa i 18 timmar och sedan vila 6 timmar. Det här hade ingen informerat Cliff om. Så han sprang i ett lugnt tempo dygnet runt. Så medan de andra vilade så lunkade han på i sitt eget tempo och sprang om dem med hästlängder.

Det är sånt här som gör att tiden är så kraftfull.

Inom träning så känner jag ibland att tålamodet har blåst ut genom fönstret. Jag blir less på att se träningstidningar med massa rubriker om att få fast mage på 5 veckor eller stora armar på 6 veckor.
Inte för att det inte kan vara så. Du kan visst få platt mage på 5 veckor. Men det får människor att tänka att träning är något man gör under en period. Inför en händelse, ett bröllop eller en resa.
Att ta hand om sin kropp är inte ett race, det är något du ska göra resten av livet.
Och som nästan allt annat i livet så kommer det ta mycket längre tid än du tror. Just nu kanske du har vanor och mönster som inte gynnar din träning och hälsa. Och sånt tar tid att bryta, men det är inte omöjligt. Tålamod.
Om du tränar perfekt flera dagar i veckan, alltså jag menar minutiöst planerad träning. Och äter och sover optimalt för din kropp. så kan du ändå bara bygga ett par kilo muskler på ett år. Men på 10 år så är det en hel massa kilon! Tålamod.

Mål är alltid bra att ha. Både kortsiktiga och långsiktiga. Men många saknar en klar vision. Jag brukar göra skillnad på vision och mål.

Visionen kanske sträcker sig över 30 år eller en hel livstid, medan målen är kortare och mer greppbara.
Exempel på vision: “Vara så vältränad som jag kan under så lång tid om möjligt.”
Exempel på mål: “Klara alla hinder i Toughest 2018.”

Så lär dig av Elon Musk, lär dig att vara tålmodig. Din kropp kommer tacka dig!
Coach Simon Wärja

Fler nyheter

Skrivet torsdag, 17 augusti, 2017