Gör mer av det som funkar och mindre av det som inte gör det

Jag såg en lista på hur länge det tog för olika uppfinningar att nå 50 miljoner användare. För bilen tog det 62 år att nå 50 miljoner användare. För Facebook – 3 år.
Och jag tror att det speglar mycket i vårt samhälle. Det går hela tiden fortare och fortare. Vilket är bra, jag älskar utveckling!
Men jag tror kanske ibland att vi luras att allt ska gå lika fort. Det blir inte alltid så mycket tid till eftertanke över utvecklingen.

För hur snabb utvecklingen än är så är det väl ändå det som ger oss de resultat vi vill ha som räknas. Vill du bli starkare och gå ned i vikt, då spelar det ju ingen roll om du gör 100 olika saker, om ingen av dem för dig närmare målet. Det räcker ju med att jag gör en enda sak som för dig närmare målet så är jag på rätt väg.
Och hur vet jag då att jag gör rätt saker? Genom att stanna upp och kolla vilka resultat jag fått. T.ex en träningsdagbok.

Något jag har börjat med nyligt är en dagbok med misslyckanden.

“Va!? Varför vill man ha en sån? Det är väl inget att vara stolt över?”

Nej, man behöver inte alls vara stolt över sina misslyckanden, men om jag skriver ned dem och skriver ned vad jag lärde mig av dem så kommer jag ju snabbare se vad som fungerar och vad som inte fungerar. Sen kan jag korrigera så att jag gör mer av det som fungerar och mindre av det som inte gör det.

Förr var det nog vanligare att man stannade upp och tog en titt på vad som egentligen händer i livet. Nu när samhället går så fort och vi blir konstant upptagna av olika saker, så finns det inte så mycket tid till eftertanke. Även om det bara tar några minuter i veckan, så gör det otrolig stor skillnad att kolla på sina resultat och fundera på vad som funkar och vad som inte gör det. Och sedan göra mer av det som funkar och mindre av det som inte funkar.
Enkelt!

Ja, i teorin. För när du gör det så har du tagit ett steg mot det svåraste jobb som finns. Att leda ditt eget liv, leva efter dina egna värderingar, leva efter dina egna idéer och drömmar. Och det är ett livslångt arbete. Mer om det längre fram.

“Funkar det så funkar det. Funkar det inte, så gör man något annat”
– Mattias “IA” Eklundh

Kanske var det det som gjorde Facebook framgångsrika. De gjorde det som funkade bra och sållade bort det som inte gjorde det.

Coach
Simon Wärja

Fler nyheter

Skrivet onsdag, 28 juni, 2017