Aldrig har det varit lättare att lyckas

Aldrig någonsin tidigare har det varit lättare att lyckas med sin träning. Och ändå är det så få som gör det.
Hur kommer det sig?

Jag har nyligen börjat använda appen Lifesum. Rätt bra att enkelt kunna registrera allt man äter och se att man inte äter för lite eller för mycket. Men jag måste erkänna att det kräver en viss del disciplin för att följa appen.
Det finns appar för att registrera träning. Det finns hemmaträningsprogram. Telefonen kan säga när du ska gå och lägga dig för att få tillräckligt med sömn. Det finns onlineprogram. Träningstidningar med gratis träningsprogram. Och ändå är det få som följer dem.
Det finns massor med träningsanläggningar, det är enkelt att hitta en träningsform som passar just dig. Och ändå är det få som går dit efter februari och mars.
Arbetsgivarna bjuder på träningskort, anordnar träningspass tillsammans med externa aktörer. Och ändå är det bara en liten klick i personalen som går på passen eller nyttjar korten. I regel är det dem som skulle träna vare sig arbetsgivaren betalar eller inte.

Det finns till och med forskning som säger att endast 2% av befolkningen kan träna på egen hand. De tränar oavsett om arbetsgivaren betalar eller inte. De drar ut och springer på morgonen. Eller drar en sväng på gymmet under lunchen. De bryr sig överhuvudtaget inte om någon annan vet om att de tränar. De lägger inte ens ut det på Instagram.

Resten av befolkningen behöver hjälp med att hålla i regelbunden träning. Man behöver en träningskompis eller kanske en personlig tränare för att hålla i regelbunden träning. Hur kommer det sig att det är så?

Alla känner igen känslan när man kommer hem från jobbet och man inte alls känner för att ta sig iväg till gymmet och köra ett pass. Vissa gånger kanske man tar sig iväg bara för att man har bokat sig på passet och det är för sent att avboka.
Men de gånger man ändå tar sig iväg, trots att det tar emot. Den känslan är obeskrivlig. Man är både stolt, glad och peppad. Speciellt efter passet. Känner du igen dig?

Pratar man med människor som är framgångsrika så vittnar alla om att de också känner det här motståndet. Det spelar ingen roll om de är skådespelare, idrottare eller uppfinnare. Så känner alla det här motstånden i olika sammanhang. Det som gjorde att de lyckades är helt enkelt att de fortsatte istället för att sluta när det tog emot.

“When the going gets tough, the tough get going!”
Älskar det uttrycket!

Men vad är det här motståndet då?
Det finns ju inget verkligt motstånd.
Det är ju ingen vägg som står emellan dig och gymmet eller löpspåret. Det finns ju inget inbyggt i bilen som gör att du bara kan svänga vänster för att komma hem istället för höger till gruppträningen. Om vi gjorde en obduktion på en person som kände det här motståndet just innan personen dog, så skulle vi inte hitta en klump inuti magen på personen.
Nä, motståndet finns bara i våra egna tankar. Det är vårt inre kall som vill uttrycka sig och växa sig större, men som hindras av våra små tankar om oss själva.

Det gäller att vara uppmärksam när motståndet dyker upp. För vi vet ju att det inte är verkligt, så då går det ju att gå förbi det. Gå runt det. Under, över, till höger eller vänster eller rakt igenom det. Men det går att ta sig förbi det.
Det kommer svida just då, men belöningen kommer vara värt det flera gånger om.

Och förresten. Är det inte motstånd som gör att du blir starkare och får större muskler? Fundera på den en stund.

Acceptera att motståndet finns där, men gå förbi det så du får uppleva det som finns på andra sidan.
Coach Simon Wärja

Fler nyheter

Skrivet måndag, 29 maj, 2017