Tiden

Nu ska vi bli filosofiska. Tiden är ju ett väldigt luddigt begrepp. Samtidigt väldigt lätt att ta på. Speciellt när man är sen till jobbet, eller när man sitter i ett väntrum på akuten.
Vad är tid?
Einstein sa till och med att tiden är en illusion. Och det finns forskare som säger sig bevisa det.
Men ändå kan tiden göra så stor skillnad för oss i vår vardag.

Jag brukar säga till mina personliga klienter att tiden är något väldigt kraftfullt. Och med det menar jag att små förändringar gör väldigt stor skillnad när man lägger till tid.
Tänk bara på jättegrytorna vid Storforsen. Vad är de för nått? Sand och vatten som har virvlat under väääääääldigt lång tid.
Tänk att sand och vatten kan borra hål i solida stenar. Bara det får nog lång tid på sig.
Men samtidigt är tiden väldigt dyrbar och svårfångad. Vi människor har inte så lång tid här på jorden. (Inte som det ser ut i dagsläget i alla fall…)
Alla har samma tid. Alla har 24 timmar. Men alla hinner olika mycket på den tiden.
Jag vet människor som inte hinner träna en enda gång i veckan. Och jag vet människor som hinner träna fem gånger i veckan. Och utifrån verkar det som att båda personerna har liknande liv i övrigt. Båda har jobb, familj och andra intressen. Men den ena verkar ha massor mer tid över till träning än den andra.

Ju mer jag jobbar med träning desto mer fascinerad blir jag över vad tid kan göra. Men samtidigt får jag kämpa mycket för att inte själv hamna i quick-fix-träsket. Det är så enkelt att ta till det som verkar lösa problemet nu på en gång, än att försöka se längre fram och göra en lösning som kommer ta tid. Men i efterhand är det alltid värt att ta den längre vägen.
Hur många har inte gjort det här:
Nyårslöfte. Man ska sluta röka, börja träna 3 dagar i veckan, äta hälsosamt, sova 8 timmar och stressa mindre.
Det funkar väldigt sällan. Det är svårt att göra så många förändringar på en gång. Eftersom varje förändring är något helt nytt än de vanor man har idag.
Det tar i snitt 66 dagar att bryta en vana och skapa en ny. Och det är 66 dagar utan ett enda felsteg med den nya vanan.
Om man skapar en ny vana var 66:e dag så är det ca 5 nya vanor varje år. Låter kanske inte så mycket. Men på 5 år så är det 25 nya vanor! Vanor som leder dig mot dina mål. Är inte det värt att sträva efter?! De flesta människor ändrar inte en enda vana per år.

Nä, jag röstar för att låta tiden ha sin gång. Och arbeta tillsammans med tiden istället för mot den. Gör små förändringar under lång tid och det kommer leda till storslagna resultat.

Du har bara 24 timmar varje dag. Värdera de timmarna!
Coach Simon Wärja

Fler nyheter

Skrivet Thursday, 11 May, 2017